Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Paskaita „Memorialas“: žmogaus teisės ir laisvės, istorinė atmintis ir autoritarinė Rusija“

2023-05-17
09:37
Viešą paskaitą apie žmogaus teisių ir pilietinių laisvių padėtį Rusijoje skaitys „Memorial International“ valdybos pirmininkas Janas Račinskis. 2022 m. jis buvo apdovanotas Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.
Renginį moderuos projekto „Freedom House“ direktorius Vytis Jurkonis arba užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas. Kviestinis svečias Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys.
2022 m. J. Račinskis kartu su Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistu Alesiu Bialiackiu ir Ukrainos pilietinių laisvių centru priėmė „Memorialui“ skirtą Nobelio taikos premiją ir „Memorialo“ vardu skaitė Nobelio paskaitą.
„Memorialą“ 1989 m. įkūrė Sovietų Sąjungos disidentai, tarp jų ir Nobelio taikos premijos laureatas Andrejus Sacharovas. Vienas iš „Memorialo“ įkūrėjų ir vadovų – politinis kalinys Sergejus Kovaliovas, sovietmečiu padėdavęs pergabenti į Vakarus garsiausią lietuvių pogrindinį leidinį „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“, už savo veiklą du kartus nominuotas Nobelio taikos premijai, o 2011 m. Lietuvos Respublikos Seimo apdovanotas Laisvės premija.
„Memorialas“ rūpinasi istorinio teisingumo atkūrimu, per sovietų represijas žuvusių ir nukentėjusių žmonių atminimo išsaugojimu, deda pastangas, kad būtų užkirstas kelias panašiems įvykiams, ir nenuilstamai kovoja už žmogaus teises, gina persekiojamuosius dėl pažiūrų, tarp jų ir Kaukazo musulmonus, totorius Kryme ir prieš Putiną protestavusius demonstrantus. Viešina politinių kalinių sąrašus, nors oficialioji Rusijos valdžia skelbia, kad politinių kalinių šalyje nėra.
2015 m. Rusijos valdžia šią organizaciją įtraukė į „užsienio agentų“ registrą, o vadovams iškėlė baudžiamąsias bylas. 2021 m. gruodį neteisėtai likvidavo „Memorialo“ padalinius, 2022 m. kovą „Memorialą“ paskelbė draudžiama organizacija – už žmogaus teisių ir politinių kalinių gynimo ir komunistinio teroro istorinės atminties puoselėjimą“.
2023 m. neišvykę iš Rusijos „Memorialo“ nariai pradėti persekioti kaltinant „nacizmo reabilitacija“, vienam iš organizacijos pirmininkų Olegui Orlovui iškelta baudžiamoji byla, J. Račinskio ir dar septynių bendradarbių namuose atliktos kratos, o patys išvežti apklausoms.
Organizatorės Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Renginio pradžia:
2023-05-24 trečiadienis 17:30
Renginio pabaiga:
2023-05-24 trečiadienis 19:00
Renginio vieta:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Konferencijų salė, V a.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis