ELTA

„Eurovaistinės“ farmacininkė: kas antras lankytojas kreipiasi dėl alergijos simptomų malšinimo

2022-05-05
13:08
Alergijų rūšių yra begalė. Vienos iš jų sezoninės, kitos – nuolatinės, o ir visos jos gali būti skirstomos į dar smulkesnes klasifikacijas. Tuo tarpu „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad kone kas antras vaistinėje apsilankęs žmogus kreipiasi dėl alergijos simptomų numalšinimo. O dažniausiai pasitaikančios alergijos tarp lietuvių – tai alergija žiedadulkėms, maisto produktams, taip pat didelė dalis vaistinėse besilankančių žmonių skundžiasi odos alergija.
Alergija žiedadulkėms
Alergiją žiedadulkėms turintys žmonės patys pirmieji pajunta pavasario pradžią. „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad dauguma žmonių yra alergiški keliems žydintiems augalams ar medžiams, todėl nesisaugant alergijos simptomai gali kankinti iki pat rudens.
„Žiedadulkių įkvėpę ir joms alergiški žmonės nuo pavasario dažniau susiduria su akių ašarojimu, čiauduliu, sausu kosuliu, gerklės perštėjimu, dusuliu, taip pat gali paūmėti bronchinė astma. Norint išvengti šios alergijos arba sušvelninti jos simptomus ne tik reikėtų vartoti apsaugines antihistaminines priemones nosies bei akių gleivinėms, bet ir geriamuosius vaistus. Be to, saugokitės pačių žiedadulkių – venkite atidarinėti langus pakilus vėjui, o grįžę iš lauko, išskalaukite nosies gleivinę fisiologiniu tirpalu, persirenkite rūbus ir nusiprauskite“, – pataria E. Ramaškienė.
Alergija maistui
Jeigu alergija žiedadulkėms kankina tik sezoniniu laikotarpiu, turintieji alergiją konkrečiam maisto produktui, turi saugotis kasdien visus metus. Vaistininkė pasakoja, kad dėl šios alergijos į ją itin dažnai kreipiasi žmonės.
„Alergija tam tikram maisto produktui pasireiškia virškinimo sutrikimais, pykinimu, viduriavimu, bėrimais, kvėpavimo sutrikimais, dusuliu, taip pat gali prikimti balsas. Alerginei reakcijai stiprėjant gali nukristi kraujospūdis. Vienintelis būdas, kaip užkirsti kelią nepageidaujamiems simptomams – vengti probleminio maisto, konservantų ir, žinoma, atidžiai skaityti produktų etiketes. Geriausiai nuo šios alergijos apsaugo geriamieji, naujos kartos antihistamininiai vaistai“, – teigia E. Ramaškienė.
Odos alergija
Odos alergija pasireiškia, kuomet organizmas reaguoja į kontaktines medžiagas aplinkoje. Vaistininkė priduria, kad tokią alergiją gali sukelti tiek cheminės ir buitinės priemonės, tiek kosmetika.
„Oda greitai sureaguoja į alergenus ir pasireiškia bėrimu, niežuliu, taip pat gali susiformuoti dermatitas arba egzema. Jeigu kontaktas su alergenu nenutraukiamas, laikui bėgant simptomai gali stiprėti. Tokiais atvejais atsiranda patinimai, o nedideli bėrimų spuogeliai gali virsti pūlinukais ar žaizdomis. Pasireiškusius simptomus galima malšinti tiek su geriamaisiais, tiek su lokaliai tepamaisiais antihistamininiais vaistais“, – pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė.
Alergija dulkių erkutėms
Alergija dulkių erkutėms pasitaiko rečiau, tačiau vaistininkė sako, kad kartais simptomų nežinantys žmonės gali ir neidentifikuoti šios alergijos.
„Pagrindiniai jos simptomai – kosulys, dusulys, čiaudulys, odos bėrimai, niežėjimai ir pabrinkimai. Pastebėjus tokius organizmo siunčiamus signalus vertėtų patalynę ir čiužinius įvilkti į sintetinius užvalkalus, juos vėdinti tiesioginiuose saulės spinduliuose ne trumpiau nei 6 valandas, skalbti karštame – 60 laipsnių vandenyje bei dažniau lyginti arba džiovinti skalbinių džiovyklėje karštai, kad žūtų visi kenkėjai. Nuo alergijos simptomų gelbsti tiek geriamieji, tiek tepamieji antihistamininiai vaistai“, – dalinasi patarimais vaistininkė.
Alergija vabzdžių įgėlimams
Alergija vabzdžių įgėlimams yra viena pavojingiausių, sako vaistininkė. Jos teigimu, vabzdžių įkandimai ne tik skausmingi – jie gali baigtis ūmia alergine reakcija.
„Tokie įgėlimai gali būti pavojingi net ir nealergiškiems žmonėms. Tuo tarpu turintiesiems alergiją vabzdžių nuodams, net ir vienas įkandimas gali būti mirtinas. Todėl jiems patariama su savimi visada turėti vaistus skubiai pirmajai pagalbai – specialius injektorius. Dažnai nuo alergijos vabzdžių įgėlimams kaip pirma pagalba naudojami senosios kartos, tiek geriamieji, tiek tepamieji antialerginiai vaistai, kurie turi greitesnį poveikį nei naujieji“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Kamilė RUTKAITĖ
Komunikacijos turinio vadovė
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis